Geschiedenis

In 1994 vond de eerste editie van de toenmalige dorpsfeesten plaatsen. De dorpsfeesten waren een samenvoeging van de Dorpsmanifestatie (georganiseerd door de Scouting Jeanne d'Arc) en de Wilona Muziekfeesten. Het programma werd toen 3 dagen. De hoofdlocatie werd het RK Kerkplein met op vrijdag- en zaterdagavond een muziekact en op zondag een familiedag met een waterspektakel.

De jaren 90 werden getypeerd door grote hoofdacts, zoals de Golden Earring, Rowwen Hèze, Skik en in 1997 Rob de Nijs. Het optreden van Rob de Nijs was de drukst bezochte act allertijden voor de Dorpsfeesten. Gedreven door dit grote succes werd in 1998 Helenaveen omgetoverd in een Romeinse vesting. Ook werd toen het monument voor de Romeinse Helm onthuld aan de Oude Peelstraat. In 1999 werd de Helenavaart opgesierd met tal van kunstwerken op en rond het water.

In 2003 werd in samenwerking met "150 jaar Helenaveen" de Night of the Proms georganiseerd. In de zero's werd voor een nieuwe strategie gekozen bij de muziek acts, waarbij de grote (zeer prijzige) top bands achterwege werden gelaten. De vrijdag werd een blaaskapellenfestuival. De tweede helft van de zero's werd op Hollandse avond ingezet, met beroemde artiesten als Koos Alberts, de 3J's, Jacques Herb, Armand, Johnny Romein, René Schuurmans, Harry Slinger en vele anderen passeerden de revue. Tevens werd jaarlijks een kunst-in gehouden met o.a. een kunstmarkt en kunstwerken op het water. Ook werden de "Dorpsfeesten" omgedoopt naar de Peelfeesten. 

De laatste jaren is de vrijdag gevuld met een zeer drukbezochte pub quiz, de zaterdag met een beachvolleybal toernooi, een bekende coverband of een gezellige (lokale) feestband en De zondag is vanouds de ouderwets gezellige familiedag met diverse spellen voor de jeugd, een leuk en gezellig terras en dit jaar zelfs een wijnproeverij.

Wist u dat....

  • Er ontelbare waterspellen zijn geweest op de Helenavaart, zoals spijkerbroekhangen, fiets 'm d'r in, met de band tot de rand, touwtrekken, Schommel 'm d'r in, Peels Peddelen, ....
  • De dorpsfeesten het Guinness book of records hebben gehaald met langste rij van drijvende luchtbedden op water;
  • Er in 2007 op vrijdag van de Peelfeesten geen consumptiebonnen beschikbaar waren voor de organisatie omdat de verantwoordelijke hiervoor halsoverkop naar het ziekenhuis moest voor de bevalling van zijn zoon;
  • Er voor Koos Alberts een aparte schans is gebouwd zodat hij eenvoudig het podium op kon, maar dit van hem niet had gehoeven.
  • De Peelfeesten een barbecuetent heeft waarvan maar 1 persoon exact weet hoe deze opgebouwd kan worden (Sjark). Deze wordt tegenwoordig nog maar weinig gebruikt.
  • Diverse notabelen activiteiten van de Peelfeesten hebben geopend, waaronder burgemeester Daandels (2006, Kunstwerk kom Helenavaart) en pastoor Lemmens (2002, Waterspektakel "Met de Band tot de Rand").